Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Aerobiyoloji Çalışmalarımız

Havadaki alerjen özellikli polenler toplumun önemi bir kesiminin yaşam kalitesini etkilemektedir.  Hava bir oksijen kaynağını olmanın yanı sıra polen, mantar sporları, tohum ve diğer canlı parçalarını da taşımaktadır. Atmosfer yolu ile taşınan bu biyolojik materyalleri inceleyen bilim dalı Aerobiyolojik olarak adlandırılmaktadır.  Aerobiyolojik çalışmalar temel olarak volümetrik ve gravimetrik denilen iki yöntemi temel almaktadır. Gravimetrik yöntem atmosferdeki partikülerin yer çekimi yardımı ile bir toplayıcı üzerine düşen partiküllerin toplanıp incelenmesini baz almaktadır. Bununla birlikte volümetrik yöntem ise vakumlu bir sistem ile atmosferdeki biyolojik partiküllerin bir toplama ortamına alınarak incelenmesini kapsamaktadır. Volümetrik yöntemde emilen havanın hacim olarak miktarı belirli olduğunda atmosferik polen ve sporların havadaki yoğunlukları adet/M3 olarak tespit edilebilmektedir. 

burkard

Günümüzde volümetrik yöntem ile yapılan izlemeler için en çok tercih edilen cihaz burkard aletidir. Bu cihaz 7 gün boyunca havada bulunan partikülleri, özel olarak hazırlanmış şeffaf bir bant üzerine yapıştırmaktadır. Bir hafta sürenin altından bu bant cihazdan çıkartılıp ve yerine yenisi takılmaktadır.  Çıkartılan bant laboratuvara getirerek her bir günü temsil edecek şekilde 7 parçaya bölünür, lam üzerine yapıştırılır, özel boyama teknikleri ile boyanı ve kalıcı preparatlar oluşturulacak mikroskop altında incelenmek üzere saklanır.  Daha sonra oluşturulan bu kalıcı preparatlar her biri bir saati temsil edecek şekilde dilimlere ayrılarak mikroskop atında incelenir.  Bant üzerindeki her 2 cm uzunluğundaki alan 1 günü temsil etmektedir. Mikroskobik inceleme ise bant üzerindeki polen ve sporların görsel olarak tanınması esasına dayanmaktadır. Her bir polen ve spor bitkilerin parmak izi gibidir ve türe özgü şekil, büyüklük, yapı ve süslenmelere sahiptir. Daha sonra mikroskop altında yapılan incelemem sonunda o gün, o tarih ve o saatteki atmosferik partiküller tespit edilerek bölgenin spor ve polen takvimleri oluşturulmaktadır.

Kastamonu üniversite palinoloji araştırma grubu olarak şuan Kastamonu merkez ilçe, İnebolu ve Tosya ilçelerinde kurulu olan Burkard cihazları ile Kastamonu atmasferindeki polen ve sporlar 7 gün 24 saat boyunca takip edilmektedir. Böylelikle hangi polenin hangi dönemde ve hangi orandan hava yoğun bıraktığı belirlenmektedir. Elde edilen veriler akademik çalışmalar ile yayınlanarak, atmosferik alerjenlere duyarlı olan bölge sakinlerinin yaşam kalitesinin artıllırmasına hizmet edecek veri tabanı oluşturulmaktadır. 

Ayrıca yürütülen tez çalışmaları ile bölgemizde arı ürünleri kapsamlı olarak incelenmektedir. Bu kapsamda Kastamonu Üniversitesi Aerobiyoloji araştırma gurubunda Prof. Dr. Talip ÇETER danışmanlığında yürütüen bazı tez çalışmaları;

Yazar Tez Adı Türü
Serhat KARABICAK Kastamonu İl Merkezi ve İnebolu ilçesi Atmosferik Polen ve Sporların İncelenmesi Doktora Tezi
Laila Radwan Abdalla ELFOGOHI   Tosya Ilçesi (Kastamonu) Atmosferik Polen Konsantrasyonunun İncelenmesi Doktora Tezi
Jamal Ali Hamad HAYOUB Tosya Ilçesi (Kastamonu) Atmosferik Spor Konsantrasyonunun İncelenmesi Doktora Tezi

Tüm bunlar ile birlikte laboratuvarımızda yürütülen çok sayıda akademik çalışma devam etmektedir.


İlerleyen aşamalarda bu verilerin web sayfamız üzerinden haftalık olarak yayınlanması da planlanmaktadır.