Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Delibal üzerine yürüttüğümüz çalışmalara ulusal basında büyük ilgi

Tarihin ilk biyolojik silahlarından kabul edilen delibal Karadeniz bölgesinin öne çıkan arı ürünlerinden biridir.  Birçok kişi tarafında anternatif tıp ilacı olarak kullanılan bu ürün fazla miktarda alındığında zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabilmektedir.  Deli bal, Komar balı, Tutan bal, Ağu balı,  ve Ormangülü balı gibi bir çok farklı isim ile anılan bu bal bölgemizde yetişen ormangülü (Rhododendron sp. ) bitkilerinin nektar ve polenlerinin arılar tarafından toplanarak bala karıştırılması neticesinde meydana gelmektedir.  Genellikle toplum tarafından bilerek bir şekilde tüketilen bu bal kimi zaman farklı bir bal olduğu kanısı ile de tüketilebilmektedir. Çocuklar tarafından bile bu şekilde kazara delibal tüketilmesi sonucu zehirlneme vakaları mevcuttur.  Bu kapsamda Kastamonu Üniversitesi Biyoloji bölümü Palinoloji araştırma grubu olarak bölgemizde üretilen balların incelemesi yapılarak bunların  ormangülü nektarı içerip içermediklerini, içeriyorsa hangi oranda oluduğunu tespit ediyoruz.  Bu kapsamda yapılan çalışmalarımız İHA tarfından haberleştirilmiştir. İlgili haber ulusal ve yerel basında geniş bir yer almıştır.  Bu kapsamda yayınlanan haberlere aşağıdaki linkerlerden erişilebilir