Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Doktora Öğrencimizden TUBİTAK Projesi Başarısı

Alt Text
Doktora öğrencimiz tarafından sunulan “Batı Karadeniz Bölgesinde Üretilen Balların Grayanotoksin Seviyelerinin İncelenmesi” başlıklı Proje TUBİTAK 1002–Hızlı Destek Programı kapsamında kabul edilmiştir. Bölgemizde üretilen deli bal, ormangülü balı, komar balı faklı isimler ile anılan balımız tıbbi özellikleri nedeniyle tüketiciler tarafından çokça tercih edilmektedir. Deli bal az miktarda yenildiğinde sağlık yönünde faydaları bulunmakla birlikte fazla yendiğinde ölüme kadar birçok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Deli bal her ne kadar tüketiciler tarafından bilinçli olarak tüketilse de zaman zaman kestane balı ile karıştığında yanlışlıkla bol miktarda tüketilebilmektedir. Bu durum hem zehirlenmelere neden olmaktadır hem de bölgemizin önemli gelir kaynaklarından biri olan kestane balında gıda güvenliği bakımından endişelere neden olmaktadır. Balların sınıflandırılması için en yaygın ve etkin yöntemlerin başında polen analizleri gelmektedir. Balın mikroskop altında incelenmesi ile içerisindeki polenler teşhis edilerek balın hangi oranda kestane veya ormangülü poleni ihtiva ettiği tespit edilebilmektedir. Bununla birlikte arılar ormangülü polenlerini kestane polenlerine göre oldukça az oranda bala karıştırmaktadır. Bu nedenle balın toksik etkisinin belirlenmesi için en güvenilir yöntemlerin başında Grayanotoksin analizi gelmektedir. 

Bu amaçla Prof. Dr. Talip ÇETER danışmanlığında, Biyoloji bölümü doktora öğrencisi Oktay BIYIKLIOĞLU yürütücüsü olduğu TUBİTAK 1002-Hızlı Destek kapsamında bir araştırma projesi sunulmuştur. Sunulan proje on iki ay süre ile çalışmaları devam edecek olup 100.000’TL bütçe ile TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Kabul edilen bu proje ile Batı Karadeniz bölgesinde, ormangülü popülasyonların yoğun olduğu alanlarda üretilen ballar hem palinolojik yönden hem de grayanotoksin içeriği yönünden incelenecektir. Proje ile ormangülü polen sayısı ile grayanotoksin seviyesi ilk kez detaylı olarak karşılaştırılacaktır. Böyle projenin bölgemizde üretilen hem ormangülü ballarının kalitesi ortaya konulurken kestane ballarının da gıda güvenliği açısından güvenilirliği ortaya konacaktır. Böylece projenin başarı ile tamamlanması hem bölge ekonomisine güçlenmesine hem de deli bal zehirlenmelerinde kaynakları sağlık sorunlarının azaltılmasının katkı vereceği düşünülmektedir.