Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Kestane balı ve Kestane gal arısı üzerine yaptığımız çalışmalar basında geniş yer gördü

Kestane balı, hem Kastamonu hem de Karadeniz bölgesinin geri kalan kesiminde önemli bir ekonomik gelir kapısı olarak öne çıkmaktadır.  Bir çok sağlık faydası ile tüketiciler tarafından oldukça talep gören kestane balı, son zamanlarda bölgemizde artan gal arısı zararlısının olumsuz etkileri nedeni ile rekolte kayıplarına uğramıştır.  Kestane gal arısı sadece bal üretiminde değil kestane meyvesinde de ciddi düşüne neden olarak bu ürün ile geçinen kişilerinde ekonomik kayıp yaşamasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra yaban hayatı açısından öenmli bir basin kaynağı olması  nedeni ile tüm ekolojiyi olumsuz etkilemektedir.  Kastamonu Üniversitesi Biyoloji Bölümü Palinoloji Araştırma Grubu olarak ormanlarımızda kestane gal arısı popülasyonlarını sürekli olarak gözlemiyoruz.  Bal analizleri ile de bölgemizde üretilen kestane ballarının saflıklarını ve rekoltelerinde yaşana artış ve azalışları takip ediyoruz.  Yerel arıcılarımız tarafından üretilen bal örnekleri labaratuvar ortamında incelenerek kestane balı yüzdeleri belirlenmektedir. Böylece balların fiyatlandırılmasında kalite farkının ortaya konabilmesi sağlanmaktadır. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar, bölgemizde üretilen kestane ballarının durumunu ortaya koyarak arıcılarımızı daha rekabet edebilir seviyeye gelmesini desteklemektedir.

Bölgemizde yayılış gösteren kestane gal arısının etkileri üzerine yaptığımız çalışmalar İHA tarfından haberleştirilmiştir. Yapılan haberler bir çok basın kuruluşunda yayınlanmıştır. Bu haberlere aşağıdaki linkler üzerinden erişilebilir

Video Haberler